Vše kolem dudlíku: Jak vybrat ten správný?

Sání, přirozený instinkt

Miminko od okamžiku svého narození uspokojuje matčiným prsem nejen svou potřebu krmit se, ale také potřebu náklonnosti. Sání miminko uklidňuje a pomáhá mu lépe usnout.
Z tohoto důvodu se pro mnoho dětí staly dudlík nebo palec jejich nerozlučnými přáteli, vždy připravenými je utěšit.


Dudlík nebo palec?

Často diskutované téma mezi maminkami. Odborníci jsou však v tomto za jedno. Dudlík je lepší než palec, protože vyvíjí menší tlak na zuby, a proto výrazně snižuje nebezpečí změny zubních oblouků. Právě před deformací zoubků varují zubní lékaři nejvíce.

 

Velikosti

Při nákupu šidítka vybírejte velikost podle věku dítěte. Neplatí, že můžete vzít jakýkoliv. Dudlíky jsou v kategoriích 0-6 měsíců, 6-12 měsíců a 12-18 měsíců.

 

Materiál

Dudlíky mohou být vyrobeny ze dvou materiálů: latexu nebo silikonu.

Latex neboli kaučuk je přírodní materiál. Vyznačuje se typickým zabarvením do žlutohnědé barvy. Šidítka vyrobená z tohoto materiálů jsou pružnější a měkčí. Jsou spíše vhodnější pro první zoubky dítěte. V průběhu času mají latexové dudlíky tendenci absorbovat pachy a rychleji stárnou. Jsou tedy náročnější na údržbu.

Silikon je odolnější materiál a měl by tak vydržet déle. Oproti latexu je naprosto čirý, neváže na sebe žádné pachy a také nemá žádnou chuť. Některá miminka ho mohou občas odmítat, na druhou stranu jsou dudlíky vyrobené ze silikonu snazší při odvykání.

 dudlik

Tvar

Dudlíky od sebe odlišuje také tvar savičky. Můžete pořídit klasické – fyziologické ve tvaru kapky nebo anatomicky tvarované – ortodontické. U těchto je vnitřní část zkosená. Názory odborníků se značně liší a záleží převážně na dítěti, pro jaký tvar se nakonec rozhodne.

 

Závěrem

Obecně se dá říci, že spíše než na tvaru a materiálu záleží, jak moc a jak dlouho dítě šidítko používá.

Nechte ho samo vybrat, jaký dudlík přesně chce. 

Nešetřete – je sice pravda, že ani nákup šidítka není úplně levnou záležitostí, nicméně ty nejlevnější z nabídky nemusí být z kvalitních materiálů a podrobeny důkladnému testování.